Gronsaksodlingen

På gården odlar vi även en del grönsaker som vi också säljer i gårdsbutiken. Bland annat sötpotatis. Vi har två små växthus som används året runt. Ett av dem är uppvärmt och används som uppdrivningshus från januari tills gurkorna tar över i juni. Det andra är isolerat och hålls frostfritt under vintern. 

Vi har också uppdrivning av våra egna sötpotatissticklingar i det uppvärmda växthuset vilket gör oss självförsörjande på sticklingar och vi behöver inte importera dessa. Det känns skönt. Våra sorter heter Mira och Milla. Målet är att i förlängningen kunna odla fram sticklingar till försäljning av sorter som funkar bra på våra breddgrader.

På sommaren odlas det gurkor, tomater, aubergine, paprikor, meloner, chili och störbönor i de båda växthusen.

På friland odlar jag i bäddar som är 40m långa och ca 1m breda. Jag har 10 stycken och de är uppdelade i 10m längder så att man kan gå mellan dem. De är inte upphöjda utom där jag odlar sötpotatis som växer i plastade kupor. På friland odlas kål ov flera olika slag, morötter, rödbetor, gulbetor, polkabetor, lök av olika slag, rotselleri, pumpa, fänkål, sallat, rädisor, sockerärt, bondbönor och riktiga bönor.

Jag driver fram alla grönsaker själv och använder enbart min egen jord och kompost vid uppdrivning och plantering. Jorden tillverkas med hjälp av tre komposter där jag lägger ner allt växtmaterial och våra matrester samt trädgårdsavfall. Jag har ett rullande schema på komposterna då dessa under år 2 blir odlingsbäddar för att år tre tömmas och användas i odlingarna. Våra matrester läggs i en specifik kompost då denna säkrats mot gnagare. Matavfallet komposteras utifrån bokashimodellen och bryts ner redan inom några månader. Detta gör att all den matkompost jag lagt ut under höst och vinter går att använda som botten i krukorna i växthusen redan våren därpå. 

När jag inte använder kompost så används kogödsel och hästgödsel. Jag använder all gödsel i princip färsk, eller halvbränd i kogödselns fall då dessa står på djupströbädd som tas ut under vintern och våren. 

På våren använder jag mycket sväm som gödsel. Under sommaren blir det nässelvatten och mikronäring med magnesium och kalium i växthusen och konstgödning på friland. Detta för att kunna optimera gödselgivan så att det blir så bra upptagning och så lite läckage som möjligt. 

Undrar du något om grönsaksodlingen så bara hör av dig.