Lantbruket
Lantbruket består av för närvarande 460 ha där större delen av marken ligger i Haverdal och Särdal, och en del i Harplinge. Till marken hör två gårdar varav den ena är en släktgård och den andra, där vi bor, köptes i början av 2000-talet. Vi tillämpar en odlingsmetod kallad precisionsodling vilket innebär att vi använder oss av markkartering, styrfiler och drönare för att kunna sätta in rätt åtgärd på rätt ställe även inom ett fält. Styrfiler används både vid sådd och vid gödsling och går ut på att man med hjälp av satellitbilder tagna vid olika tidpunkter på året tillsammans med markkartering får en uppfattning om närings- och pH variationer inom ett fält. Man bestämmer vilken variation i mängden gödsel eller utsäde som ett visst värde på kartan ska ha. sedan laddar man ner filerna med datan till traktorn som för över det till gödningsspridaren eller såmaskinen. Sedan lägger den på så mycket gödsel eller den mängd frö som behövs för att optimera uppkomst och avkastning. Med hjälp av kartorna kan man t.ex se hur uppkomsten mellan lätta och tunga jordar ser ut och variera utsädesmängden utifrån detta. Det spar både på våra kostnader för att vi inte lägger på onödigt mycket och på miljön då läckaget naturligtvis minskar ju mer optimerad gödsling man kan utföra. Här är en bild där man kan se hur beståndet såg ut förra året. Ju gulare det är desto glesare bestånd.
Här har jag lagt in en bild på hur det kan se ut när man lagt in hur mycket gödsel man vill använda där de ljusa fläckarna visar på att jag vill ha lite kväve och de mörka där jag vill ha mycket.
När man gjort detta laddar man ner filerna på ett sätt som passar till den traktor och maskin man ska köra.
Utöver precisionsodling odlar vi även plöjningsfritt och målet är att kunna gå över till direktsådd (conservation agriculture). Plöjningsfritt innebär att vi inte vänder jorden utan bearbetar den så lite som möjligt. Vi använder oss heller inte av svart träda utan strävar efter att alltid ha någon form av växande gröda, mellangröda, för att ytterligare minska risken för onödigt läckage och för att få organiskt material i jorden för att förbättra strukturen. Eftersom en del av vår mark är mycket lätt sandjord minskar även erosionen av vårt sätt att odla. Maskarna trivs av att jorden inte vänds och de hjälper oss att får fin lucker och näringsrik jord att odla i. Nyttodjuren kan övervintra i växtresterna för att sen hjälpa oss att hålla efter skadedjur en. I kanterna på vissa fält har vi sått in blommor och örter som får ligga kvar över vintern på de flesta ställen för att erbjuda mat och skydd till nyttodjuren hela året. Vi tänker inte enbart på pollinerare även om de är viktiga utan även på skalbaggar, nätvingar, tvåvingar och andra rovlevande insekter, spindeldjur och leddjur som hjälper oss att hålla efter skadedjur och skukdomar.
Grödorna vi odlar går mestadels för livsmedelsproduktion och vi odlar maltkorn, brödvete, grynhavre, råg, potatis (chipspotatis mestadels men även en del matpotatis till egen försäljning), sockerbetor, raps, åkerbönor, gräsfrö, och en liten del vall. Vi har slaktsvin som vi föder upp och som sedan slaktas i byn bara fem minuter från gården, några dikor som vi har till naturvård och husbehov samt ett par hobbyhästar. Den vall vi odlar räcker till våra egna djur och vissa år kan vi sälja av överskottet till grannar.
Vi torkar säden i en stor tork med silosar. Tidigare drevs torken av en oljepanna, men denna byttes ut för några år sedan mot en panna där man kan elda halm och ved. Pannan värmer även verkstaden, vårt boningshus och grannens boningshus. Den halm som vi inte behöver för att elda eller säljas hackas direkt vid tröskning för att tillföra struktur i jorden.
Grönsakerna som säljs i butiken odlas med organiskt gödsel till största del och biologiskt växtskydd om det används något. Oftast behövs inga växtskyddsåtgärder alls eftersom vi har en väldigt fin balans mellan skadedjur och rovdjur naturligt. De insekter och kvalster som jag använder vid biologisk bekämpning förekommer naturligt i vår flora. Efter att de gjort sitt forsätter de sitt arbete ute i naturen. I kanterna på odlingsbäddarna odlas även här blommor (solros, ärter, honungsört, bovete och klöver) och sparas ogräs som främjar för bin och andra pollinatörer. Här trivs också nyttodjur så såm nätvingar, spindlar och skalbaggar som hjälper till att minska angrepp av löss, trips och annat otyg på odlingarna. Om man sätter sig ner och tittar bland allt ogräs i kanten så blir man helt stum av allt liv som frodas. Likadant om man sätter sig i kanten på någon av våra åkrar. Det finns så otroligt mycket liv och det är jag helt övertygad om att vi har vårt plöjninsfria sätt att odla på att tacka.
Vill ni läsa om grönsaksodlingen kan ni läsa här:/gronsaksodlingen