Potatissättning, operation och födelsedagar

Med Majs intåg kom sol och värme och födelsedagar och kalas avlöser varandra. Under en hektisk period kördes det stensträngläggare, såmaskin och gödselspridare om vartannat. Mitt i det mest hektiska blev jag inlagd för operation i halsryggen nere i Landskrona och i några veckor nu ska jag hålla mig i stillhet. Jag har diskbråck på flera ställen i ryggen och det är egentligen inget som besvärar mig men diskbråcket i halsryggen var ganska illa. Därför bestämdes det att jag skulle steloperera mig. Under ganska många år har jag upplevt besvär och smärta på grund utav detta diskbråck och helt fantastiskt nog så blev jag av med framförallt smärtan redan samma kväll jag opererades. Jag tänkte först att det var mina ganska grymma värktabletter som gjorde skillnaden men även då dessa minskades och efterhand fasats ut så märks skillnaden tydligt. Jag har opererat diskbråck tidigare och även den gången blev resultatet markant bättre så uppenbarligen är det en metod som fungerar bra på mig. Nu hoppas jag kunna återhämta mig snabbt så att jag kan njuta av att arbeta utan smärta återstoden av mitt arbetsliv!

Trots den otroligt blöta våren så är det nu ganska torrt i markerna igen. Längre ner i marken är det bra fuktighet så det oroar oss inte än men med blåsten blir det ganska jobbigt för grödorna. Rapsen är på gång och ska blomma när som helst nu. Det är alltid ett kärt återseende och vill ni fotografera er och rapsen så tänk på att inte gå in i fältet utan försök få en vinkel där ni kan vara i kanten utan att skada plantorna. Vi förstår att ni vill hylla denna fantastiskt fina växt och gör gärna det men med respekt för deras känsliga rötter. Allra gladast blir vi såklart över att ni även resten av året fortsätter att hylla rapsen genom att alltid välja svensk rapsolja i matlagningen framför annan vegetabilisk olja och att alltid välja bort produkter med tillsatser av oljor som producerats utanför Sverige. Det gäller i princip all vegetabilisk olja utom just raps. Är man osäker på varifrån en produkt kommer kan man i princip alltid utgå ifrån att den är importerad, framförallt då svenska råvaror är såpass exklusiva att de alltid märks upp noga. 

I gårdsbutiken just nu är det full fart på våra tidiga bladgrönsaker. Just nu finns där sallat av olika slag, spenat, mizunakål och ärtskott. Eftersom jag visste att jag skulle opereras har jag i år satsat extra mycket på just bladgrönsakerna då dessa inte är så tunga att driva upp utan kan odlas i upphöjda lådor, spannar och är lätta att sköta om utan att behöva lyfta tungt. Vi odlar alla bladgrönsaker i jord och kompost och det mesta är i växthusen eller i upphöjda lådor på friland med någon form av tunnel över. Eftersom de odlas i jord är det viktigt att skölja av dem innan ni äter dem, och vi har speciella rutiner i hantering och vattning för att ni ska kunna köpa sallat av riktigt god hygienisk kvalitét. För att minimera halterna av nitrat har jag valt sorter som inte löper så stor risk att få förhöjda värden och jag vattnar bladen en till två gånger om dagen. Detta gör att de är härligt mjälla och söta i smaken och att de odlas i jord till skillnad från den mesta salladen i matbutikerna gör också att de får en extra god smak. I princip all sallat i vanliga matbutiker odlas i enbart vatten och näringslösning och dessutom är nästan alla bladgrönsaker i den vanliga butiken importerade, främst från Spanien och Nederländerna. Genom att handla hos oss säkrar ni både en god tillgång på grönsaker och ett jämt pris då vi, till skillnad från de importerade grönsakerna, inte är beroende av hur kronan står i förhållande till andra valutor när vi sätter priset. Våra priser i gårdsbutiken ändras enbart i undantagsfall under säsongen eftersom vi redan stått för de flesta insatserna innan det hamnar i butiken.

I övrigt i växthusen har nu alla tomater och paprikor planterats ut. Den första omgången bönor såddes i veckan och till och med ett par gurkplantor har fått flytta ut trots att det egentligen är för tidigt. 

Ärterna i växthusen har börjat blomma nu så snart ska det komma lite sockerärter ut i butiken också. På friland börjar det fyllas upp med kål, lök och sallat. Rödbetorna ska sås denna vecka, bara blåsten lugnar sig lite och den första omgången av sockerärterna ska plateras ut även där. Vi börjar så smått förbereda för sötpotatisstickningen också nu. Vi har kommit överens om var de ska vara och jag har lagt på sista omgången gödning på sticklingarna så att de växer sig riktigt grova och fina. Håller temperaturen i sig kan vi plantera ut redan nu i Maj och det kan göra stor skillnad för skörden!

Jag hoppas verkligen att ni alla är lika taggade inför denna odlingssäsong som jag är. Som vanligt är det fritt fram att höra av sig om man har frågor eller om ens barn eller tonåringar vill lära sig mer om lantbruket eller testa att köra maskiner. Självklart gäller det alla er som besöker oss oavsett ålder. Hör av er, ställ frågor och vinka på oss när ni ser oss jobba på fälten. Vi blir bara glada över att se er och att veta att ni uppskattar vårt arbete för en hållbar livsmedelsproduktion lika mycket som vi gör!

Bästa vårhälsningar, Helen och Anders med familj på Andersgård i Särdal.

 

9 May 2023