Sötpotatisskörd
I september blev det dags att skörda sötpotatisen från sortförsöket. De skördades på dag 101. Personligen hade jag hellre sett att de stod en vecka till men det passade bäst den dagen och det var under den veckan SLU ville att skörden skulle ske. Jag skördade även mina Mira då dessa brukar bli klara på ca 95 dagar. De hade också kunnat stå en vecka till men skörden på dem var helt ok. Milla fick stå en vecka till då jag vet att de behöver 115 dagar på sig. I vanliga fall är det inte ett problem men då vi satte alla lite mer än en vecka senare än normalt så hann de trots det inte bli färdiga. Däremot plockade jag tre plantor samtidigt som de andra sorterna så att jag skulle kunna jämföra hur stora de hinner bli på en vecka och det var påfallande stor skillnad i rotstorlek. Till nästa år ska jag låta dem stå ännu längre om jag har möjlighet. Sista veckan täckte jag dem med bubbelplast som jag hade liggande och det hjälpte till att hålla uppe temperaturen trots att den faktiskt var så låg att det till och med var lite frost ett par morgnar. Det är ändå rätt ovanligt i september här. Samtidigt har dagstemperaturen hållit sig över 15 grader och det är också lite ovanligt för säsongen.
Så vad blev resultatet då? Jo, av de sex sorter som jag odlade så var det fyra sorter som jag anser är värda att utveckla. Dels är det Miran som ju redan är rätt ok att odla här, dels var det en sort som var SLU:s egna framtagna som visserligen gav ganska låg skörd men hade fina rötter. De andra två fick väldigt fin form på rötterna och ok storlek men skulle helt klart behöva ytterligare en eller två veckors längre säsong för att ge bra avkastning i större skala. Fördelen med den ena av sorterna är att den är slät och fin och alltså lätt att skala om man tycker att det behövs (själv skalar jag sällan eftersom skalet ändå är så tunt här).
Total skörd på ca 100 plantor i sortförsöket blev ca 27 kg. av dessa var det 15 kg som jag anser att man kan sälja. Bäst totalt var Miran men bäst andel säljbart av totalvikten var sorten ”Brandgul”.
Kureringen har i år blivit väldigt bra! Jag har äntligen lyckats sätta alla parametrarna rätt denna gång och har kunnat hålla hög temperatur, hög luftfuktighet och ändå kunna ha god ventilation. Att kunna kurera i vår nya verkstad gör otroligt mycket gällande både arbetsmiljön och möjligheten att bygga upp en station som är flexibel och lätt går att bygga om till olika arbetsmoment. Snart sätter ju förodlingen i gång igen.
Nu ligger sötpotatisen tryggt inlagrat och i butiken finns det just nu tre olika storlekar att köpa samt påsar om 900g med blandade sorter från sortförsöket så att även kunderna får möjlighet att smaka på dem.