Bondbönor

Bondbönan måste vara den mest missförstådda grödan vi har i vår trädgård. Jag kan inte minnas om vi åt mycket bondböna när jag var liten, vi åt mycket grönt överhuvudtaget så om vi åt dem så märktes de inte av iallafall. Vaxbönor och spritbönor fanns i princip alltid. Själv lärde jag mig äta bondböna som relativt vuxen och när jag arbetade med SFI och blev bjuden på mat från hela världen var bondbönor i princip alltid med bland rätterna. Den användes i grytor skuren i centimeterstora bitar, i röror och även som bas i hummus. Någon hade stekt den hel och bara strött salt uppepå så åt man den som snacks. Jättegott!

Bondbönor har fått lite av en renässans nu när både politiker och allmänhet börjat att reflektera över den enorma import av proteingrödor som vi haft till sverige när vi i själva verket har alla möjligheter att odla protein här. Tillsammans med sötlupin och gråärt kan bondbönor mixas till en färs som innehåller allt man kan önska sig som alternativ till kött. Våra grisar äter åkerböna som proteinkälla istället för den importerade sojan och det är en härlig känsla att veta att vår mat produceras på ett betydligt mer hållbart sätt än utländsk importerad mat gör.  

Jag har aldrig funderat över hur man ska äta bondbönor. Jag har ju bara haft dessa rätter från olika delar av världen att utgå från. Så fick jag syn på en video på youtube från en känd trädgårdsinfluencer som visade hur hon skördar bondbönor. Hon plockade dem sent och spritade upp skidorna för att få ut bönorna inuti. Intressant tänkte jag och testade detta. Bönorna smakade ingenting. De märktes knappt av i grytorna och var snarare bara mjöliga. Det passade inte mig alls. 

Nu i år var det en på facebook som ville veta vad man kan göra med bönorna och jag skrev hur jag gör varpå många reagerade på att de aldrig hört att man kan äta både böna och skida. Det gjorde mig väldigt fundersam så jag började googla recept på bondböna på svenska och märkte att alla recept byggde på att man skördade sent och spritade ut bönorna. För nyfikenhetens skull googlade jag även på Faba/Fava beans som de flesta eleverna kallade dem och då plötsligt kom det upp recept efter recept med hela bönor som ingrediens och alla poängterade att den gör sig bäst tidigt plockad och med skidan kvar. De recept där man spritade bönan utgick från att man sen skulle mixa dem till en röra av något slag. Exakt så som jag blivit serverad bondböneröror många gånger. Vissa recept, t.ex på Ful Mudammas, en Egyptisk och Libanesisk gryta, använder sig av den mogna och torra bönan. 

Så hur kommer det sig att vi här i Sverige som odlar så mycket åkerböna och bondböna aldrig använder oss av skidan? På en sida jag hittade så menade man att skidan spritades bort för att ges som foder till djuren, och i något recept jag hittat använde man skidan separat från bönorna för att göra en soppa eller röra på dem. Alla svenska recept utgick från att man skördade baljorna sent och därför kunde inte skidan ätas då den som fullväxt blir trådig och seg. När jag skördar bondbönor känner jag på dem för att se om det kommit bönor. Så fort jag känner bönor i skidan skördar jag dem, jag väntar alltså inte på att bönorna ska bli stora, de ska bara precis kännas genom skidan. Det gör inget om skidan är tom heller, den är god ändå.

Så jag vill slå ett slag för den tidigt skördade bondbönan och hoppas att fler börjar skörda den såsom man skördar spritbönor och vaxbönor som även de är godast tidigt skördade. För att inspirera delar jag här ett av alla mina recept på en jättegod gryta på bondbönor. Den serveras med fördel tillsammans med nyskördade potatisar.

Till 6 personer:

ca 500g kokt kött av lamm, nöt eller kyckling eller brynt och kött av fläsk, gärna grytbitar.

ca 600g färska bondbönor.

1-2 gula lökar

rejält med smör, gärna 3-4 msk

2 msk tomatpuré

2 tomater

2 vitlöksklyftor

5dl kycklingbuljong (eller 5 dl vatten och 3 msk kycklingfond)

salt

peppar

Rensa ort änden som bönan hängt och snoppa av spetsen. Skär bönorna i centimeterstora bitar med skida och allt. Hacka löken grovt. Fräs bönor och lök tillsammans i smöret på medelhög värme i ett par minuter. Löken ska inte få färg, bara mjukna. Dela tomaterna i bitar och lägg i dem och tomatpurén samt de pressade vitlöksklyftorna. Fraäs snabbt ihop allt under någon minut. Häll på buljongen (eller vattnet och häll i fonden). Låt puttra på låg till medelhög värme i ca 20-25 minuteroch lägg i köttet och låt puttra utterligare 5-10 minuter. Fläskköttet kan läggas i tidigare och puttras tillsammans med allt i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

 

14 Jul 2020