Sötpotats
I år var det vårt första år som vi odlat sötpotatis i en större mängd och vi har lärt oss massor.
Sötpotatis är inte släkt med potatisen och bildar inte solanin och trivs bra i värme vilket gör att lagringen av sötpotatis är enklare än med vanlig potatis. Det går fint att lagra i rumstemperatur och den kan ligga ljust. Eftersom den inte angrips av skadedjur eller kräver speciellt mycket vatten är den också väldigt behaglig att odla.
För att få fram sötpotatisar måste man ha sticklingar. Dessa får man av en gammal sötpotatis som läggs i jord och vattnas. Då börjar potatisen bilda rötter och skjuta skott. Det tar tre månader att få lagom långa sticklingar. Dessa bör vara mellan 15-30 cm långa när de sätts.
Vi beställde sticklingar hos Olssons frö och dessa kom hem till oss sista helgen i maj. Jag satte dem direkt i plugg som var breda och djupa. Sedan stod de i pluggen i 8 dagar innan de planterades ut i de täckta bäddarna.
Vi la på väv och la ut droppslang och ett par gånger gödslade jag med blötlagd hästgödsel. När det efter någon månad blev väldigt varmt togs fiberväven av.
Efter 115 dagar provplockade vi ett par plantor och ett par dagar senare kom en överraskande frostnatt. Eftersom de är mycket frostkänsliga fick vi bestämma oss för att plocka upp alla potatisar och den 28/9 på dag 130 plockades alla upp. Vi placerade dem varmt och fuktigt en vecka för att kurera dem så att de får sötma och skal och idag sorterade de och lades ut i butiken.
Det har varit en intressant kultur att testa på. Den kräver i princip inget arbete förrän den ska plockas, men då krävs det desto mer. Det var ordentligt jobbigt att plocka upp den då den är så känslig att man inte kan använda en vanlig plockmaskin. Istället körde vi med en äldre friläggare för potatis och sedan plockades de för hand. Eftersom de kureras i värme och fukt i en vecka går det åt en hel del energi. Sedan ska de sorteras och packas.
Det vi lärt oss till nästa år är följande:
1. Ogräs. Den är extremt känslig. Även med matta märktes det betydlig skillnad mellan de som stod i kanten av mattan och de i mitten.
2. Gödsel. Jag gödslade extra på en del av odlingen och de blev betydligt större och finare.
3. Värme. Jag tog av väven när det blev varmt men den skulle legat på under hela växperioden. Temperaturen växlade så mycket i sommar att ingenting trivdes, och speciellt inte Sötpotatisen.
4. Kureringen. Det måste vara en betydligt mer isolerad plats där fläkten inte behöver vara igång hela tiden.
Det jag är stolt över med försöket är att jag stod på mig när jag valde att plantera sticklingarna innan rötterna blivit speciellt långa. Alla potatisarna var raka och fina, bara två stycken var missformade.
Nästa år ska vi ha samma antal igen, men med en erfarenhet rikare. Det är ändå rätt fantastiskt att vi kan odla svenska sötpotatisar till konsumenterna i närområdet.
Andra inlägg
- Kåltider, provsmakningar och primörer
- Snart midsommar
- God mat från gården
- Potatissättning, operation och födelsedagar
- Vårbruk, vetefritt och livet.
- Gott nytt år!
- Priset för ett liv
- Surdeg
- Sötpotatisresa till Holland. Del 6 i serien om sötpotatisodlingen.
- Sommarmånaderna och skörden. Del 5 i serien om sötpotatisodlingen